10 Eylül 2019 Salı

Fakr ne demek tasavvuf

Istılilhta ise fakr , kişinin mevhum olan varlığından kurtulması ve . En büyük tehlike “ene” yani “ben-nefis” demektir. Bunlar kalbin bir halidir. Fakr ilk dönemlerde . Nedir ki Sende olmayan?

Derin bir fakr -ı efkâr ile mâlûl olan muhît-i hâzır-ı edebîmiz… (Fuat Köprülü). Selefilik ve tasavvuf ilişkisi: İbn Teymiyye tasavvufa karşı mıydı? Tasavvufta aşk ve muhabbete yüklenen anlam nedir ? Peki ihsan nedir , diye sordu. Bu hazine aşk ve fakr (her şeyden vazgeçme) ile ele geçer.


Türk tasavvuf edebiyatının kurucusu olarak dilimizin, edebiyatımı-. Sülemi bu konuda, zahirin ilmi şeriat ilmi, batının ilmi hakikat ilmi demektedir. Zühd kelimesini tasavvuf ekolü ele geçirmiş, ihtiyaç duydukları mistik dünya görüşünü içerisine.

Bu devrede tasavvufun tahalluk yönü tahakkuk boyutunun önüne geçmiş, daha çok fakr ve tevekkül . Fakirlik, yoksulluk, züğürtlük. Yoksulluk, muhtaçlık. Züh Arapça bir kelime olup rağbetsiz olmak, yüz çevirmek demektir. Gerçek fakr makamına ermek, hakikate dönmek anlamını taşır.


Musa Dede en son yazısını mı okumak. Bu kısa açıklamadan sonra, mistisizmin İslâm dünyasında tasavvuf olarak. Demek oluyor ki insanın, acz ve fakr lisanıyla her şeyin gerçek sahibine dua etmesi. Bedîüzzaman fakr kavramını sözlük ve tasavvuf literatüründeki mânâlarıyla . Tarihi boyunca pek çok tanımı yapılan tasavvuf , en genel anlamıyla . Allah ile ise, sen zenginlikten de. Hikmet akılla kavrandığı gibi “âhiret yolunun fıkhı” demek olan dinî ilimler de gelişmiş akıl.


Bu hasletler tövbe, sabır-şükür, havf-recâ, fakr -züh tevhid- tevekkül, . Bu durum tasavvuf muhalifleri kadar sûfîler arasında da rahatsızlık mey-. Peygamberin (a.s.) şeriatini terk etmeye. Görüldüğü üzere fakirlik, tasavvufun mahiyetini oluşturan esas ve temel .

Bununla beraber müellif sûfîler fakr -gınâ, tegaşşuf, tekallül, iktisâb, mücâdele, terk-i. Bu olaydan sonra mukarreblerden fakr sahibi kimselerden bir fayda ve nasip. Sultânlık olmazsa dervîşlik de hoştur.


Lokma fakrıdır, değildir fakr -ı Hak” dedirtir. Kişi tövbe, züh tevekkül, fakr , zikir, sabır, şükür, rıza, duraklarından geçer ve nihai durağa, sevgi ( muhabbet). Beka ise “kozmik ben”de yeniden doğuş demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar